Paul de Leeuw legt werk neer na AD-publicatie: ‘Flinke ruzie’

Paul de Leeuw heeft zijn werk als presentator van Niet Klein Te Krijgen neergelegd na een publicatie van het AD over het praten met stemverheffing. “Er lijkt flinke ruzie te zijn geweest.”

Paul de Leeuw © NPO

Het was in februari even flink schrikken voor Paul de Leeuw: het AD plaatste een artikel over zijn conflict met een regisseuse tijdens de opnames van Niet Klein Te Krijgen. Hij zou in het kinderziekenhuis Prinses Máxima Centrum hebben gepraat met stemverheffing. Vlak na de publicatie besloot Paul zijn werk neer te leggen, onthult hij nu.

Ruzie met regiseusse

Paul vertelt in de podcast Lightless Lounge dat hij tijdens de publicatie toevallig aan het draaien was voor het tweede seizoen. “Ik had toen toevallig opnames van het tweede seizoen van Niet Klein Te Krijgen en dacht: waar gaat het over? Het ging dus over de regisseuse. Ik dacht: dat is toch uitgepraat?! Maar het ging om dat feit.”

Wat is er precies gebeurd? “Ik heb inderdaad een discussie gehad met de regisseuse. Dat was boven op twee hoog. Er was niemand bij behalve de persvoorlichter van het Prinses Máxima Centrum en de ouders waar het om ging. De discussie was dat haar opvatting niet mijn opvatting was en daar moesten we het over hebben.”

Niet woedend

Zijn uitbarsting is opgeblazen, meent Paul. “Ik ben niet door de gangen gelopen, ik ben niet woedend geworden, ik heb een discussie gehad met stemverheffing. Uiteindelijk heb ik in de lunch nog tegen de regisseuse gezegd: ‘Is het goed, is het uitgepraat?’ ‘Ja, het is uitgepraat.’ Toen hebben we nog geluncht en die middag verder gedraaid.”

En toen? “Daarna opeens niks meer gehoord. Uiteindelijk zeiden ze: ‘Wil je dat ze van het programma af wordt gehaald?’ Ik zei: ‘Helemaal niet. Ik ga niemand het brood uit de mond stelen, maar we moeten het er wel over hebben hoe we voortaan doorgaan.’ Ze is als editor doorgegaan aan het programma.”

Prima met Paul

Er was geen sprake van een groot conflict, aldus Paul. “Ze heeft achteraf nog tegen de productiemaatschappij gezegd: ‘Als jullie me ooit nog nodig hebben in het geval van nood, ik kan prima met hem werken.’ Dat is allemaal gebeurd twee jaar geleden en opeens na het rapport-Van Rijn kwam er een artikel in het AD dat ik mijn stem zou hebben verheft.”

Het gevolg is dat Paul stopte met de opnames. “Ik ben gestopt met het programma, omdat ik niet wil dat er in het Máxima Centrum ook maar één ouder met een ziek kind denkt: daar loopt die jongen die z’n stem heeft verheven. Ik heb het stopgezet en een enorm gesprek gehad, ook over dat het allemaal niet zo is gegaan zoals nu is geïnterpreteerd.”

Geen persbericht

Dat wordt ook ‘door iedereen toegegeven’, aldus Paul. “Ik heb toen gevraagd aan BnnVara: ‘Het lijkt me handig dat er dan ook een persbericht wordt uitgestuurd, dat zowel het Máxima Centrum als de Vara als de ouders…’ Er is maar één iemand die binnen de productiemaatschappij zegt dat het toch anders is gegaan.”

Daarom kwam dat persbericht niet. “En dit programma moet gaan om de kinderen en een presentator die onterecht onder vuur lag moet er geen rol in spelen. Ik ben ermee gestopt. De verhoudingen tussen mij en een paar personen van de personen van de productiemaatschappij is nu zo anders, dat ik dacht: we moeten elkaar loslaten.”

Wat zegt Tina?

Tv-autoriteit Tina Nijkamp denkt er het hare van. “Paul de Leeuw vindt dat hij onterecht onder vuur lag. Bijzondere reactie: HIJ was het toch tegen die regisseur is gaan schreeuwen? Klassiek omdenken. Zou er ooit ECHT wat veranderen in Hilversum?”

“Het lijkt er overigens op dat hij met flinke ruzie is opgestapt zo te lezen. Na Matthijs, nu dus ook Paul de Leeuw van de buis bij BNNVARA (voorlopig in ieder geval).”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Paul de Leeuw stapt op nadat zijn stemverheffing bekend wordt. Terecht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen